روزنامه خراسان نوشت: 2 روز قبل بود که رسانه ها از وقوع یک عملیات ضد صهیونیستی در منطقه «باب الساهره» در شهر اشغالی قدس خبر دادند. این عملیات که توسط حسن
به باور کارشناسان این اقدام حسن ساکلان علاوه بر این که صهیونیست ستیزی را در ترکیه افزایش داده و آثار مخربی بر روابط تل آویو - آنکارا خواهد گذاشت؛ از همه مهم تر، شیب رو به افول صنعت گردشگری اسرائیل طی چند ماه اخیر را بیشتر خواهد کرد. نباید فراموش کرد که گسترش سایه جنگ بر سر فلسطین اشغالی طی بیش از 190 روز گذشته، تبعات منفی اقتصادی بسیاری برای صهیونیستها در پی داشته و در این میان یکی از تأثیرپذیرترین حوزههای اقتصادی ضربهپذیر، بخش توریسم و گردشگری رژیم بوده است که بر اساس آمارها و گزارشهای متعدد فلج شده و بی تردید یکی از اصلیترین حوزههای ارزآوری و گردش اقتصادی در اسرائیل «صنعت گردشگری» آن است.
بر اساس آمار سایت oecd-ilibrary در سال 2022 گردشگری در اقتصاد رژیم صهیونیستی به طور مستقیم 2.8 درصد از تولید ناخالص داخلی و حدود 3.5 درصد از کل اشتغال را تشکیل می دهد که معادل 141000 شغل مستقیم و در مجموع 230000 شغل مرتبط با گردشگری برآورد شده است که تقریباً 6 درصد از کل جمعیت شاغل را شامل می شود. همچنین درآمدهای بین المللی گردشگری 5.8 میلیارد دلار برآورد شده است که 5 درصد از کل صادرات را تشکیل می دهد. در سال 2022، پس از رکود گردشگری در سال های شیوع اپیدمی کرونا، تعداد گردشگران و بازدیدکنندگان از سرزمینهای اشغالی مجدد افزایش یافت و به 2.6 میلیون نفر رسید. این در حالی است که در سال 2018 اسرائیل پذیرای 4.1 میلیون گردشگر خارجی بود که این رقم در اوج خود در سال 2019 به 4.5 میلیون سفر نیز رسیده بود.
کاهش 77 درصدی توریسم اسرائیل!
در این میان اما نکته قابل توجه این است که صنعت توریسم پس از عملیات 7 اکتبر و جنگ متعاقب آن در غزه به شدت کاهش یافت. آن طور که رسانه ها گزارش کرده اند ناامنی و جنگ تأثیر منفی بر تمایل گردشگران بین المللی برای گذران تعطیلات در اراضی اشغالی فلسطین نهاده است. بدیهی است ایمنی و امنیت از مهم ترین نیازهای گردشگران است. این امر به ویژه درباره گردشگری در سرزمینی که بیت المقدس در آن قرار دارد و به دلیل جنبه های روانی مهم زیارت (گردشگری مذهبی) از اهمیت دو چندان برخوردار است صدق می کند.
در روزهای جنگ، حداقل 25 گردشگر آمریکایی در میان کشته شدگان هستند. وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی از مسافران آمریکایی خواسته است که در سفر به اسرائیل و کرانه باختری «تجدید نظر کنند» و به دلیل «تروریسم، ناآرامیهای داخلی و درگیریهای مسلحانه» در نوار غزه توصیه کرده «سفر نکنید». وضعیت برای گردشگران در اسرائیل همچنان ملتهب است.
آمارها نشان میدهد در ماه ژانویه تنها 58600 گردشگر به اسرائیل سفر کردند که در مقایسه با 257400 گردشگر که در ماه مشابه سال گذشته به این رژیم سفر کرده اند، کاهش 77 درصدی را نشان می دهد. بر اساس ارقام ماهانه منتشر شده توسط اداره مرکزی آمار اسرائیل (CBS)، تنها 500 بازدید یک روزه از اسرئیل در ماه ژانویه ثبت شده است که در مقایسه با 14000 بازدید در ژانویه 2023 کاهش 96 درصد را نشان میدهد. همچنین تعداد بسیار کمتری از اسرائیلی ها به خارج سفر می کنند و بیشتر خطوط هوایی بین المللی هنوز خدمات خود را بازیابی نکرده اند.در ژانویه 2024، 281,400 اسرائیلی به کشورهای دیگر سفر کردند که در مقایسه با 611,100 در ژانویه 2023، کاهش بیش از 50 درصدی داشت.ماه گذشته، CBS اعداد سالانه گردشگری برای سال 2023 را منتشر کرد که در پایان سال به شدت کاهش یافت.
در هتل های اسرائیل، پرنده پر نمی زند
این نکته را نیز باید اضافه کرد که جنگ در شلوغ ترین سه ماهه گردشگری سال که شامل تعطیلات کریسمس است، آغاز شد. پس از آغاز جنگ، بیشتر خطوط هوایی بینالمللی پروازهای خود به اسرائیل را به حالت تعلیق درآوردند و اکثریت آن ها هنوز خدمات خود را بازگشایی نکرده اند. یک روز پس از عملیات 7اکتبر، وزارت گردشگری رژیم صهیونیستی دستور داد که فعالیت تورها متوقف شود و گردشگران باید در هتلهای خود یا در کشتیهای تفریحی اقامت کنند.در حالی که فرودگاه بن گوریون تل آویو همچنان باز است، اما چندین شرکت هواپیمایی پروازهای خود را در اسرائیل قطع کرده اند. بسیاری از هتلها تعطیل شدهاند یا به کمکهای امدادی پرداختهاند.
مکانهای تاریخی-طبیعی و همچنین پارکهای ملی بسته شدهاند. خطوط کشتیهای مسافربری کروز بنادر اسرائیل را ترک کردند. همچنین بحران نیروی کار بخش گردشگری را نیز به شدت تحت تأثیر قرار داده است. فرار چندین هزار کارگر خارجی، تعطیلی کارخانه ها، سرمایه گذاری نکردن خارجی و همچنین تشدید مهاجرت شهرک نشینان و قشر متخصص اعم از پزشکان، بخش خدمات را در معرض فروپاشی قرار داده است.
اینبال باوم، هتلدار و مالک یک شرکت صنایع غذایی در اسرائیل می گوید: «رستورانها در حال حاضر نمیتوانند باز شوند، زیرا کارکنان آنها به طور کامل برای حضور در ارتش فراخوانده شدهاند. همه سرآشپزها در سراسر کشور مشغول فعالیت در ارتش هستند.» آویگاد از مالکان یک هتل دیگر در اسرائیل می گوید که با امکان تعطیلی طولانی مدت هتل هایش دست و پنجه نرم می کند. نیمی از 27 هتل این برند تجاری که در تل آویو، اورشلیم و یونان فعالیت می کنند، تعطیل هستند و ممکن است میلیون ها شکل (واحد پول اسرائیل) هزینه برای بازگشایی داشته باشند. در سراسر اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی تحت اشغال در کرانه باختری، هتلها خالی شدهاند و حداقل شش شرکت سفرهای خود را به مقاصد اصلی مانند بیتالمقدس و تلآویو متوقف کردهاند.
یکی از هتلداران می گوید: «با خالی بودن بیشتر هتلهای اسرائیل، یکی از بزرگترین هتلهای زنجیرهای اسرائیل، Isrotel در آستانه تعطیلی موقت است. ما برای زندگی به گردشگری متکی هستیم. ما بحران کووید را داشتیم و هنوز در حال بهبود و کم کم منتظر بازگشت گردشگران بودیم. اکنون بخش گردشگری ساقط شده است.»«الیاس الارجا» رئیس اتحادیه هتل های عربی، نیز میگوید که حدود 90 درصد از هتل ها در کرانه باختری خالی است. در اوایل جنگ هتل های Dan و Isrotel گفتند که اتاق هایی را برای افرادی که از مرز غزه فرار می کنند، فراهم می کنند. تداوم جنگ فقط برای فلسطین ویرانی به بار نیاورده بلکه طبق مستندات ذکر شده در این گزارش نشان میدهد که در نبود چشمانداز روشنی از پایان جنگ، صنعت گردشگری رژیم به سوی فلج شدن حرکت میکند که این مورد را می توان تنها یکی از آسیب های اقتصادی وارد شده بر پیکره اقتصادی رژیم صهیونیستی دانست.